Шеф Милен Златев

Рецепти за студени доматени супи

Нашите домати са отгледани с много слънце и любов!

Специално за нас Шеф Милен Златев създаде лесни и много вкусни рецепти за освежаващи студени супи с нашите сокове 100% Домат и 100% Пикантен домат.

Всеки би могъл да си ги приготви бързо и лесно вкъщи, вижте как и да ви е сладко! ☺

Шеф Милен Златев има близо 20-годишен богат професионален опит в света на кулинарното изкуство, в различни ресторанти и хотели в България, Азия и Европа. Обучава любители и професионалисти в сферата на готварското и сладкарското изкуство, води семинари и презентации в цяла България. Chef Милен Златев има опит и като жури на международни кулинарни състезания. Често е бил гост-шеф в популярното ТВ предаване MasterChef. До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.

Гаспачо със заквасена сметана и тиквени семки


За приготвяне на Гаспачо – смесете в купа нарязаните на кубчета зеленчуци със сок QUEEN’S 100% Домат и добавете  останалите продукти. Покрийте ги със стреч фолио. Оставете ги да се мариноват за 2 часа в хладилник. След което ги блендирайте с помощта на ръчен блендер или пасатор. 

За чипса от хляб – Нарежете  франзела, чабата или хляб с квас на тънко /около 3-4 мм./ с помоща на остър нож или слайс машина. Поставете слайсовете от хляб върху тава застлана с хартия за печене. Запечете чипса от хляб в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 8-10 минути.

За гарниране – поставете в подходяща чиния супата гаспачо, в средата поръсете ситно нарязани чушки и краставици. Поставете в центъра една лъжица от заквасената сметана, върху нея сложете един чипс от хляба. Поръсете с песто от босилек запечените тиквени семки и три половинки чери домати.

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Домат540 мл
Краставици обелени140 гр
Червени чушки без семки и люспа125 гр
Кромид лук обелен60 гр
Чесън обелен12 гр
Зехтин90 мл
Винен оцет25 мл
Сол3 гр
Черен пипер1 гр
Пресен босилек2 гр
За гарниране
Запечени тиквени семки20 гр
Чери домати на половинки80 гр
Чипс от хляб4 бр
Песто от босилек40 гр
Заквасена сметана80 гр

Гаспачо със заквасена сметана и тиквени семки

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Домат540 мл
Краставици обелени140 гр
Червени чушки без семки и люспа125 гр
Кромид лук обелен60 гр
Чесън обелен12 гр
Зехтин90 мл
Винен оцет25 мл
Сол3 гр
Черен пипер1 гр
Пресен босилек2 гр
За гарниране
Запечени тиквени семки20 гр
Чери домати на половинки80 гр
Чипс от хляб4 бр
Песто от босилек40 гр
Заквасена сметана80 гр


За приготвяне на Гаспачо – смесете в купа нарязаните на кубчета зеленчуци със сок QUEEN’S 100% Домат и добавете  останалите продукти. Покрийте ги със стреч фолио. Оставете ги да се мариноват за 2 часа в хладилник. След което ги блендирайте с помощта на ръчен блендер или пасатор. 

За чипса от хляб – Нарежете  франзела, чабата или хляб с квас на тънко /около 3-4 мм./ с помоща на остър нож или слайс машина. Поставете слайсовете от хляб върху тава застлана с хартия за печене. Запечете чипса от хляб в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 8-10 минути.

За гарниране – поставете в подходяща чиния супата гаспачо, в средата поръсете ситно нарязани чушки и краставици. Поставете в центъра една лъжица от заквасената сметана, върху нея сложете един чипс от хляба. Поръсете с песто от босилек запечените тиквени семки и три половинки чери домати.

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Домат540 мл
Краставици обелени140 гр
Червени чушки без семки и люспа125 гр
Кромид лук обелен60 гр
Чесън обелен12 гр
Зехтин90 мл
Винен оцет25 мл
Сол3 гр
Черен пипер1 гр
Пресен босилек2 гр
За гарниране
Паста от маслини130 гр
Чипс от тортиля8 бр
Краставици70 гр
Зехтин18 мл
За чипса от тортиля
Питки тортиля – малка кръгла8 бр
Зехтин12 мл
Червен пипер2 гр

Гаспачо с чипс от тортиля и маслинова паста

За приготвяне на Гаспачо – смесете в купа нарязаните на кубчета зеленчуци със Сок QUEEN’S 100% Домат и добавете останалите продукти. Покрийте ги със стреч фолио. Оставете ги да се мариноват за 2 часа в хладилник. След което ги блендирайте с помощта на ръчен блендер или пасатор. 

За чипса от тортиля – От питката тортиля изрежете тънки ленти с помощта на остър нож и ги оформете като полутриъгълник с дължина около 5-6 см. Поставете ги върху хартия за печене и ги намажете с помощта на четка с малко зехтин, поръсете ги с червен пипер. Поставете отгоре друга хартия за печене и ги затиснете с друга тава със същия размер. Изпечете ги предварително в загрята фурна на 170 градуса за 10-15 минути или до златист цвят.

За гарниране – Поставете в подходяща чиния супата гаспачо, в средата поръсете ситно нарязани чушки и краставици. Поставете в центъра една лъжица от маслиновата паста, върху нея оформете два чипса от изпечената тортиля и краставицата, която предварително е обелена и нарязана в желаната форма. Поръсете със зехтин.

Гаспачо с чипс от тортиля и маслинова паста

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Домат540 мл
Краставици обелени140 гр
Червени чушки без семки и люспа125 гр
Кромид лук обелен60 гр
Чесън обелен12 гр
Зехтин90 мл
Винен оцет25 мл
Сол3 гр
Черен пипер1 гр
Пресен босилек2 гр
За гарниране
Паста от маслини130 гр
Чипс от тортиля8 бр
Краставици70 гр
Зехтин18 мл
За чипса от тортиля
Питки тортиля – малка кръгла8 бр
Зехтин12 мл
Червен пипер2 гр

За приготвяне на Гаспачо – смесете в купа нарязаните на кубчета зеленчуци със Сок QUEEN’S 100% Домат и добавете останалите продукти. Покрийте ги със стреч фолио. Оставете ги да се мариноват за 2 часа в хладилник. След което ги блендирайте с помощта на ръчен блендер или пасатор. 

За чипса от тортиля – От питката тортиля изрежете тънки ленти с помощта на остър нож и ги оформете като полутриъгълник с дължина около 5-6 см. Поставете ги върху хартия за печене и ги намажете с помощта на четка с малко зехтин, поръсете ги с червен пипер. Поставете отгоре друга хартия за печене и ги затиснете с друга тава със същия размер. Изпечете ги предварително в загрята фурна на 170 градуса за 10-15 минути или до златист цвят.

За гарниране – Поставете в подходяща чиния супата гаспачо, в средата поръсете ситно нарязани чушки и краставици. Поставете в центъра една лъжица от маслиновата паста, върху нея оформете два чипса от изпечената тортиля и краставицата, която предварително е обелена и нарязана в желаната форма. Поръсете със зехтин.

Пикантно гаспачо с калмари и ряпа

За приготвяне на Гаспачо – В купа смесете нарязаните и обелени краставици, маслините, почистените чушки, пестото, чесъна, хляба, зехтина и подправките със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След което блендирайте в блендер докато се получи хомогенна консистенция. 

За гарниране – Поставете от гаспачото в чиния, нарежете калмарите с дебелина около половин сантиметър и ги запържете в загрят тиган със зехтин. Овкусете ги със сол и черен пипер. Гарнирайте с калмарите, нарязаната на тънки ленти бяла ряпа. Декорирайте с клонки пресен копър.

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат460 мл
Белена краставица на кубчета130 гр
Маслини обезкостени17 гр
Червени чушки без семки и люспа130 гр
Босилеково песто28 гр
Зехтин66 мл
Сух хляб /франзела/ фокача80 гр
Сол5 гр
Чесън обелен6 гр
Пресен босилек0,6 гр
За гарниране
Калмари туба170 гр
Сол3 гр
Черен пипер0,5 гр
Зехтин70 мл
Бяла ряпа обелена30 гр
Копър10 гр

Пикантно гаспачо с калмари и ряпа

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат460 мл
Белена краставица на кубчета130 гр
Маслини обезкостени17 гр
Червени чушки без семки и люспа130 гр
Босилеково песто28 гр
Зехтин66 мл
Сух хляб /франзела/ фокача80 гр
Сол5 гр
Чесън обелен6 гр
Пресен босилек0,6 гр
За гарниране
Калмари туба170 гр
Сол3 гр
Черен пипер0,5 гр
Зехтин70 мл
Бяла ряпа обелена30 гр
Копър10 гр

За приготвяне на Гаспачо – В купа смесете нарязаните и обелени краставици, маслините, почистените чушки, пестото, чесъна, хляба, зехтина и подправките със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След което блендирайте в блендер докато се получи хомогенна консистенция. 

За гарниране – Поставете от гаспачото в чиния, нарежете калмарите с дебелина около половин сантиметър и ги запържете в загрят тиган със зехтин. Овкусете ги със сол и черен пипер. Гарнирайте с калмарите, нарязаната на тънки ленти бяла ряпа. Декорирайте с клонки пресен копър.

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат460 мл
Белена краставица на кубчета130 гр
Маслини обезкостени17 гр
Червени чушки без семки и люспа130 гр
Босилеково песто28 гр
Зехтин66 мл
Сух хляб/франзела, фокача и т.н./80 гр
Чесън обелен6 гр
Сол5 гр
Черен пипер0,6 гр
За гарниране
Скариди обелени и почистени4 бр
Сол2 гр
Черен пипер0,5 гр
Краставица160 гр

Пикантно гаспачо със скариди

За приготвяне на Гаспачо – в купа смесете нарязаните и обелени краставици, маслините, почистените чушки, пестото, чесъна, хляба,зехтина и подправките със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След това блендирайте в блендер, докато се получи хомогенна консистенция.

За гарниране – запържете скаридите на загрят тиган със зехтин от двете страни, овкусете ги със сол и черен пипер. Поставете гаспачото в стъклена висока чаша и гарнирайте на шишче запържените скариди и краставиците нарязани на тънки ленти и навити на стегнато руло. На финала поставет няколко точки от босилековото песто.

Пикантно гаспачо със скариди

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат460 мл
Белена краставица на кубчета130 гр
Маслини обезкостени17 гр
Червени чушки без семки и люспа130 гр
Босилеково песто28 гр
Зехтин66 мл
Сух хляб/франзела, фокача и т.н./80 гр
Чесън обелен6 гр
Сол5 гр
Черен пипер0,6 гр
За гарниране
Скариди обелени и почистени4 бр
Сол2 гр
Черен пипер0,5 гр
Краставица160 гр

За приготвяне на Гаспачо – в купа смесете нарязаните и обелени краставици, маслините, почистените чушки, пестото, чесъна, хляба,зехтина и подправките със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След това блендирайте в блендер, докато се получи хомогенна консистенция.

За гарниране – запържете скаридите на загрят тиган със зехтин от двете страни, овкусете ги със сол и черен пипер. Поставете гаспачото в стъклена висока чаша и гарнирайте на шишче запържените скариди и краставиците нарязани на тънки ленти и навити на стегнато руло. На финала поставет няколко точки от босилековото песто.

Салморехо пиканте с пушена наденица и фокача

За приготвяне на Гаспачо в купа смесете всички продукти със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След това блендирайте в блендер, докато се получи хомогенна консистенция.

За доматената салцаСмесете всички продукти в купа и ги разбъркайте, за да се овкусят и мариноват добре.

За гарнитурата – запечете пушената наденица, предварително нарязана на резени с дебелина от 1 см на загрят тиган със зехтин от двете страни. Отрежете тънки филийки от фокачата с дебелина около половин сантиметър и  я запечете в предварително загрята фурна докато получи лек златист цвят.

За гарниране – Поставете от супата в кръгла чиния, поставете по едно листо босилек и поръсете със зехтин. На борда на чинията поставете фокачата, наденицата и доматената салца.

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат800 мл
Чесън обелен4 гр
Сол7 гр
Сух хляб200 гр
Зехтин90 мл
Магданоз без дръжки7 гр
За гарниране
Пушена наденица140 гр
Зехтин30 мл
Фокача нарязана на тънки филийки0,5 гр
Листа пресен босилек4 бр
За Доматена салца
Домат нарязан на кубчета25 гр
Чушка нарязана на кубчета25 мл
Лук нарязан на ситно9 гр
Магданаоз нарязан на ситно4 бр
Сол3 гр
Зехтин10 мл
Ябълков оцет5 мл

Салморехо пиканте с пушена наденица и фокача

Необходими продукти за 4 порции
Сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат800 мл
Чесън обелен4 гр
Сол7 гр
Сух хляб200 гр
Зехтин90 мл
Магданоз без дръжки7 гр
За гарниране
Пушена наденица140 гр
Зехтин30 мл
Фокача нарязана на тънки филийки0,5 гр
Листа пресен босилек4 бр
За Доматена салца
Домат нарязан на кубчета25 гр
Чушка нарязана на кубчета25 мл
Лук нарязан на ситно9 гр
Магданаоз нарязан на ситно4 бр
Сол3 гр
Зехтин10 мл
Ябълков оцет5 мл

За приготвяне на Гаспачо в купа смесете всички продукти със сок QUEEN’S 100 % Пикантен домат. Поставете стреч фолио върху купата и оставете сместа да се маринова за 2 часа в хладилник. След това блендирайте в блендер, докато се получи хомогенна консистенция.

За доматената салцаСмесете всички продукти в купа и ги разбъркайте, за да се овкусят и мариноват добре.

За гарнитурата – запечете пушената наденица, предварително нарязана на резени с дебелина от 1 см на загрят тиган със зехтин от двете страни. Отрежете тънки филийки от фокачата с дебелина около половин сантиметър и  я запечете в предварително загрята фурна докато получи лек златист цвят.

За гарниране – Поставете от супата в кръгла чиния, поставете по едно листо босилек и поръсете със зехтин. На борда на чинията поставете фокачата, наденицата и доматената салца.